browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

2010, 3 – 10 juli. Royal Caribbean (RCCL), M/S Vision of the Seas

Posted by on 9 januari, 2012

Av en ren tillfällighet blev det den här kryssningen. Har inte varit vår dröm att kryssa i samma vatten som vi åkt med Finlandsbåtarna under åren. Nu var det så att RCCL hade lagt ut kryssningar på Tradera, la ett bud och vann! Tror faktiskt inte det i slutänden blev så mycket billigare än om vi köpt kryssningen på vanlig konventionellt vis.

Rederi: Royal Caribbien Cruise Line

Fartyget: Vision of the Seas. Byggt 1998 och får nog idag anses som ett mindre kryssningsfartyg, med plats för 2000 passagerare. Lite sunket var det på sina ställen. Det var inte bara farvattnen som påminde om Finlandsbåt, fartyget hade mera gemensamt med Vikings båtar, än de andra kryssningsfartygen som vi varit ombord på de senaste åren.

Koncept: Konventionellt, med sittningar i stora matsalen och med samma bordsgrannar.  Nu vet jag inte om det var vår uppenbarelse, om vi luktade eller vad det kan ha varit…. Men våra bordsgrannar såg vi knappast efter första middagen. Vet att de oftast åt i den alternativa bufférestaurangen och jag tror att de inte gillade att klä upp sig lite för middagen.

Passagerare: I klar majoritet var det skandinaviska passagerare och troligen var det första kryssningen för väldigt många. Märktes inte minst på klädvalet på kvällarna som mera påminde om logdans i Burträsk än middag på ett kryssningsfartyg. Det fanns också en grupp med sydeuropeér och Amerikaner.

Resrutt: Stockholm – St. Petersburg – Riga – Gdansk – Visby – Stockholm.

Hamnar: Ingen av hamnarna var nyheter, men vi tog en arrangerad utflykt och det var en stadsrundtur i St. Petersburg vilket var en förutsättning att få gå iland utan visum.

St. Petersburg. Som sagt vi åkte med på en stadsrundtur och såg väl stadens ”måsten”, åtminstone från utsidan.

  

Riga. En gammal bekant som vi båda besökt ett antal gånger. Blev en pronenad i gamla stan och tillbaka ombord.

   

Gdynia. Skulle jag vilja kalla ett ”stolpskott”, skulle tro att det var i stället för Gdansk som kanske hade fullt i hamnen. Gdansk är bara en ful industristad. Tog en promenadi centrum och det kan kort och gott sammanfattas med ett ord; Fult. Det enda spännande med besöket var att vi blev mottagna utav stadens blåsorkester som hälsade oss välkomna. Förstår mycket väl att staden inte är bortskämd med besök från kryssningsfartygen.

Visby. Carola hade aldrig tidigare besökt Visby, så det stoppet såg vi fram emot. Fartyget låg på redden och vi fick ta oss iland med mindre passbåtar. Vädrets makter var inte helt på vår sida, det spöregnade, men vi fick se både ringmuren, en och annan ros och Foppa Forsberg!

   

Hytt: Eftersom vi hade ropat in kryssningen på Tradera, så ingick självklart den enklaste hytten, insides standardhytt. Inget fel på hytten, men visst saknade vi åtminstone ett fönster. Vi försökte köpa upp oss till bättre hyttstandard, men blev hänvisade från kontoret i Oslo att göra det köpet ombord. När vi kom ombord, så gick jag direkt till Pursers office för att som man sagt på RCCL´s kontor i Oslo, köpa oss i hyttkategorierna. …….. och här fick jag veta att det skulle jag gjort innan vi klev ombord! Ja, ja, vi irriterade oss inte mer på det utan bdde kvar i vår hytt, men den typ av hytt rekommenderar vi abslout inte.

 

Maten: Frukosten och lunchen i bufférestaurangen var helt ok. Däremot var vi väldigt besvikna på middagarna. Trist, fantasilös mat. Våra bordsgrannar åt bara en eller om det var två middagr i den stora matsalen, de valde den enklare bufferestaurangen. Servicen var däremot som vanligt på kryssningsbåtarna, väldigt bra.

Aktviteter ombord Det vanliga,  barer, relativt stort showroom med uppträdande varje kväll, casino och ett par kvällar var det sedvanliga elegantare kvällarna, med uppklädd publik.. Poolområdet okey, men kanppas mer.

Vår  bedömning Man skall självklart bedömma ut ifrån vad vi betalade och då kan man inte säga annat än att det var helt ok. Men hade vi t.ex. betalat för en hytt med balkong, då hade vi varit besvikna. En kryssning på Östersjön har svårt att imponera på oss, eftersom vi åkt båt här tidigare massor av gånger. Däremot så tror jag att passagerare från USA och sydeuropa upplever det som spännande, annorlunda och exotiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.